Login Portlet
Minimize Maximize
 
Elrejt
Admin belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
Képmegjelenítő portlet
Help Minimize Maximize
 

A dokumentum adatai:
Cím:Különböző kelesztési eljárások értékelése a sütőiparban
Szerep / minőség:szerző
Szerző:Szemján Tibor
Szerep / minőség:szerző
Szerző:Korzenszky Péter
Beviteli dátum:2020-07-08
Megjelenési év:2019
Nyelv:magyar
Altémakör:Élelmiszeripar
Tárgyszó:sütés, hűtés, tészta kelesztés
A formátum neve:PDF dokumentum
Összefoglaló:Az élelmiszerbiztonság a sütőiparban is kiemelten fontos terület. Ma már nem csak a különböző csomagolásokkal tudják szavatolni a kenyér és pékáruk frissességet. Az élelmiszer gyártás technológia módosításával is nagymértékben befolyásolható és szabályozható a késztermék minősége. A sütőiparban közvetlenül a kisütés előtti technológiai lépés a tészta kelesztés technológia. A kelesztés megkezdésének szabályozásával prognosztizálni tudjuk a jó minőségű és biztonságos végtermék elkészülésének idejét. Egy ismert eljárás, amikor a kelesztés előtt a terméket rövid idő alatt -35oC alá hűtik. Előnye a kiszámítható gyártási idő. Hátránya, hogy a termék felülete kiszárad. Egy másik eljárás a kelesztés megszakítása, amikor a terméket -7oC alá hűtjük, ekkor az élesztőgombák inaktiválódnak. Ezzel az eljárással 1-2 hétig tudjuk elhúzni a folyamatot. A harmadik lehetséges megoldás a késleltetett kelesztés, azaz az enzim és élesztő aktivitást csak lelassítjuk. Előnye, hogy egész nap friss terméket lehet előállítani. Hátránya, hogy nagyfokú technológiai odafigyelést és speciális szakmai tudás szükséges a megvalósításhoz. A fent bemutatott eljárások minden esetben megfelelnek az élelmiszerbiztonsági követelményrendszernek. A piaci versenyképesség megőrzéséhez, illetve a piacon maradáshoz ma egy péküzemnek mind a három technológiát kombinálva kell alkalmaznia.
Összefoglaló nyelve:magyar
Folyóirat:Animal welfare, etológia és tartástechnológia
Kötetszám:15
Füzetszám:2
Cikk első oldala:73
Cikk utolsó oldala:80
DOI:10.17205/SZIE.AWETH.2019.2.073
ISSN:1786-8440

Metaadatséma:


Folyóiratcikk

Részletek elrejtése


Megtekintve: 1429
FontResizer
Help Minimize Maximize
 

Impresszum | Adatvédelmi nyilatkozat | Kapcsolat | Linkek
JaDoX 3.6 - Copyright © 2008 - 2014, Monguz Kft. Minden jog fenntartva.